2015/12/28

Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami...


Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami...

Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami


Ciasto:
250 g mąki
pół szklanki cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18 %

Krem:
500 g serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
250 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
Dowolne owoce

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.

Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto.

Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plasterki, dowolnie układamy na kremie, ja polałam lekko galaretką brzoskwiniową, ale nie jest to konieczne.

4 komentarze:

  1. Musze wypróbować, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam super przepis .dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione. Świetny przepis i o dziwo szybki.

    OdpowiedzUsuń
  4. I was looking for this recipe for a long time. Finally I found it here! We are going to cook this cake with my BFF. I am sure it will be super tasty!

    OdpowiedzUsuń