poniedziałek, 14 grudnia 2015

Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu


Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu...

Lekko chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Nie są zbyt słodkie więc są idealne do zdobienia lukrem lub czekoladą. Nie wymagają czasu by zmięknąć, do zjedzenia od razu, nie łamiąc przy tym zębów :)

Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu

Składniki na ok. 60 szt:
(w zależności od wielkości)

0,5 kg mąki
200 g sztucznego miodu
1 czubata łyżeczka miodu prawdziwego
4 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
125 g margaryny
3 duże jajka
1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)

W garnku rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Mieszamy na jednolitą masę i studzimy. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dosypujemy sodę, mieszamy, dodajemy jajka i masę korzenną, ugniatamy na kulkę. Wkładamy na chwilę do lodówki, ok. 5-10 min. Posypujemy blat mąką, urywamy 1/3 ciasta (moim zdaniem tak wygodniej) i wałkujemy na 0,5 cm do 1 cm. Wykrawamy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. 

1 komentarz:

  1. własnie zrobiłam z tego przepisu pierniczki tylko dodałam kakao i nie dodawałam miodu prawdziwego bo nie miałam dałam cały słoiczek 320g miodu płynnego sztucznego,zrobiłam wzór serca dzwonki i gwiazdki i wyszło mi 70 sztuk.pozdrawiam i będę dalej przekazywała ten przepis bo są świetne. Wesołych świąt i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń