wtorek, 22 grudnia 2015

Ryba po grecku...


Ryba po grecku...

W tym wypadku dorsz po grecku... Może robię inaczej niż inni bo tylko z cebulą i przyprawami, u mnie nie lubią z tą całą włoszczyzną. Jest na prawdę pyszna.



Potrzebne będą:
1 - 1,5 kg fileta z ryby
6 dużych cebul
6 listków laurowych
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela ang.
4 kopiaste łyżeczki koncentratu pom.
1,5 łyżki octu
1 łyżka cukru
trochę wody
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia

Rybkę czyścimy z łusek i pozostałych ości. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy ( zamiast pieprzu możemy przypruszyć przyprawą do ryb) i obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na gorącym oleju. Kiedy skończymy smażyć rybę na tym samym oleju (tak, z mąką) podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy do niej koncentrat, liście, kulki, ocet, cukier i trochę wody, żeby koncentrat nam się ładnie rozpuścił. Wykładamy cebulką dno naczynia, na nią warstwę ryby, następnie cebula itd. na końcu przykrywamy cebulą. Przykrywamy naczynie i odkładamy do lodówki na min. dobę aby rybka się przeszła.

2 komentarze: