niedziela, 20 grudnia 2015

Wafelki korzenne...


Wafelki korzenne...

Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami.

Wafelki piernikowe, pischinger

paczka wafli
 1/2 szkl. zwykłego mleka
 3/4 szkl. cukru
 2 łyżeczki cukru waniliowego
 2,5 szkl. mleka w proszku
 kostka margaryny
 2 łyżki kakao
 aromat śmietankowy
cynamon lub przyprawa do piernika do smaku

W garnku rozpuszczamy margarynę, dokładamy cukry, mleko, kakao i przyprawę. Wymieszać na jednolitą masę. Dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat i mieszamy. Przekładamy wafle, następnie kładziemy deskę a na to coś ciężkiego na ok. 20 min. Kroimy i zajadamy.

1 komentarz: