Wafelki korzenne...
Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami.
paczka wafli
1/2 szkl. zwykłego mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 szkl. mleka w proszku
kostka margaryny
2 łyżki kakao
aromat śmietankowy
cynamon lub przyprawa do piernika do smaku
W garnku rozpuszczamy margarynę, dokładamy cukry, mleko, kakao i przyprawę. Wymieszać na jednolitą masę. Dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat i mieszamy. Przekładamy wafle, następnie kładziemy deskę a na to coś ciężkiego na ok. 20 min. Kroimy i zajadamy.
Świetna świąteczna wersja:)
OdpowiedzUsuń