2019/11/07

Tagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym...

Tagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... 


Potrzebne będą :

500 g piersi z kurczaka
200 g świeżego szpinaku baby
150 g makaronu tagietelle
3/4 szklanki śmietany 30%
(można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną mąki ziemniaczanej)
2 ząbki czosnku
1 cebula (opcjonalnie)
sól, pieprz
łyżka masła klarowanego lub oliwy
parmezan do posypania 

Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczke, obsmazamy na patelni z rozgrzanym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do piersi, gdy się zeszkli dodajemy przecisniety przez praske czosnek.
Szpinak lekko siekamy, dodajemy na patelnię, gdy opadnie dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy.
Na sam koniec na patelnię dorzucamy ugotowany al'dente w osolonej wodzie makaron , mieszamy, dajemy chwilę żeby się przeszło i można zajadać, ja posypuje całość parmezanem i świeżo mielonym pieprzem...

Smacznego 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz