Potrzebne będą :
1-1,5 kg schabu
2 cebule
świeża czerwona papryka
tymianek, majeranek
lub inne ulubione zioła
czosnek suszony
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy nie przecinając do końca, tworząc takie jakby kieszenie.
Cebule kroimy w talarki lub piórka, paprykę myjemy i kroimy w pół plasterki lub paski.
Przyprawy mieszamy, można dodać trochę oliwy żeby przyprawy lepiej się wcierały, wysmarować nimi cały schab, także w środku kieszeni, do każdej wkładamy pokrojone warzywa, jak coś się nie zmieści można poukładać w naczyniu żaroodpornym obok schabu.
Schab możemy faszerować czym lubimy, np. Pieczarki, boczek, cukinia i inne.
Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 1,5h.
Na koniec odkrywamy i pieczemy do zrumienienia. Mięso najlepiej kroić po skosie. Smacznego 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz