sobota, 2 stycznia 2016

Galaretka wieprzowa...


Galaretka wieprzowa... 

Galaretka wieprzowa Zylc

Potrzebne będą:

2 duże golonki
włoszczyzna
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu 
kostka rosołowa
sól, pieprz
żelatyna
ocet do smaku

Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka, wlewamy przez sitko wywar w którym się gotowało. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i octu, na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy do rozpuszczenia, nie zagotowujemy. Przelewamy w filiżanki lub inne naczynia... Po ostygnięciu wkładamy do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz