niedziela, 1 listopada 2015

Rolada Żyrafa


Rolada Żyrafa z bitą śmietaną i bananami...

Rolada Żyrafa

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
6 łyżek cukru
80 ml wody
45 ml oleju
3/4 szklanki mąki
4 łyżki kakao

Krem:
500 ml śmietany 30 %
2 śmietan fixy
4 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:
2,3 banany (w zależności od wielkości)

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy 6 łyżek ciasta do woreczka cukierniczego, obcinamy rożek i wyciskamy wzór z ciasta na blasze piekarnikowej (u mnie 33 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy wstępnie narysować wzór na drugiej stronie papieru, ja tego nie robiłam. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3 minuty. Wyciągamy i czekamy aż wystygnie. W tym czasie do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy masę na wystudzone wzorki, delikatnie aby nie uszkodzić wzoru. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą drugiej blaszki lub dużej deski odwracamy ciasto do góry nogami. Delikatnie ściągamy papier i odwracamy wzorem do dołu na nowy kawałek papieru.
Śmietanę ubijamy na sztywno, fixy mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do ubitej śmietany i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto, 3 cm od dłuższego brzegu ciasta układamy banany skropione cytryną i zwijamy. Owijamy roladę papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.


1 komentarz: