poniedziałek, 25 lipca 2016

Ogórki w zalewie musztardowej


Ogórki w zalewie musztardowej...

Ogórki w musztardzie

Składniki:

2 kg małych ogórków
listek laurowy, ziele angielskie

Zalewa:

5 szkl wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy

Zalewę zagotować i ostudzić.

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części.
Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Włożyć ogórki, następnie do każdego dodać 2 kulki ziela angielskie i liść laurowy, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 5 minut. Wyciągnąć słoiki, ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Po wystudzeniu wynieść do piwniczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz