Ogórki kanapkowe z kurkumą...
Składniki na 6 słoików po 400 ml:
1,5 kg ogórków średniej wielkości
2 szklanki wody (500 ml)
1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli (około 15 g)
Słoiki i pokrywki myjemy, wyparzamy (w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki porządnie myjemy, kroimy w podłużne cienkie plastry. Wkładamy dość ciasno do słoików. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Dolewamy octu, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Przelewamy przez sitko i gorącym płynem zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5-7 min. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do powolnego wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu wynosimy do piwniczki...
Ogórki są już dobre po tygodniu, ale wiadomo im dłużej tym bardziej przechodzą smakiem... Po ok. miesiącu są już idealne :)
Przepis pochodzi z bloga: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Szczerze polecam, robią furorę... ;)
Szczerze polecam, robią furorę... ;)
Dobrze,przepis ciekawy ale niestety nie pełny ,co z resztą przypraw?kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, już uzupełniłam, uciekło mi ;)
UsuńRobiłam je w tamtym roku. Dla mnie za kwaśne.
OdpowiedzUsuńRobiłam je w tamtym roku. Dla mnie za kwaśne.
OdpowiedzUsuńWitam, a co z gorczycą, pieprzem, czy zielem? dlatego to odcedzanie, a dodajemy je na początku z wodą i cukrem? Spotkałam się z takimi ogórkami, ale gorczyca była w słoikach
OdpowiedzUsuńNaprawdę przyprawy nie są już potrzebne w słoikach, ogórki bardzo dobrze przechodzą i są smaczne...
UsuńWyszły pyszne. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPo co konserwować potrawy w occie? Żyjemy w czasie coraz szerszej wiedzy zdrowego pożywienia. Spożywajmy kiszonki a nie konserwanty w occie. Ogórki można ukisić z kurkumą co jest i smaczne i zdrowe.