poniedziałek, 25 lipca 2016

Ogórki kanapkowe


Ogórki kanapkowe z kurkumą...

Ogórki w plastrach z curry

Składniki na 6 słoików po 400 ml:

1,5 kg ogórków średniej wielkości
2 szklanki wody (500 ml)
1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli (około 15 g)

Słoiki i pokrywki myjemy, wyparzamy (w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki porządnie myjemy, kroimy w podłużne cienkie plastry. Wkładamy dość ciasno do słoików. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Dolewamy octu, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Przelewamy przez sitko i gorącym płynem zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5-7 min. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do powolnego wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu wynosimy do piwniczki...

Ogórki są już dobre po tygodniu, ale wiadomo im dłużej tym bardziej przechodzą smakiem... Po ok. miesiącu są już idealne :) 

Przepis pochodzi z bloga: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Szczerze polecam, robią furorę... ;)



7 komentarzy:

  1. Dobrze,przepis ciekawy ale niestety nie pełny ,co z resztą przypraw?kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, już uzupełniłam, uciekło mi ;)

      Usuń
  2. Robiłam je w tamtym roku. Dla mnie za kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je w tamtym roku. Dla mnie za kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, a co z gorczycą, pieprzem, czy zielem? dlatego to odcedzanie, a dodajemy je na początku z wodą i cukrem? Spotkałam się z takimi ogórkami, ale gorczyca była w słoikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę przyprawy nie są już potrzebne w słoikach, ogórki bardzo dobrze przechodzą i są smaczne...

      Usuń
  5. Wyszły pyszne. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń