2016/04/15

Zupa buraczkowa...


Zupa buraczkowa...

Barszcz czerwony

Potrzebne będą:

żeberka wieprzowe
goleń wołowa
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
pół selera
por
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 1,5 kg buraków
ziemniaki
2 łyżki octu
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka majeranku
sól
koper
ew. trochę śmietanki

Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek i przyprawy. Pęczek kopru przecinamy na pół, część z łodyżkami obwiązujemy białą nitką i wrzucamy do garnka (drugą część siekamy i zostawiamy na sam koniec). Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości mięsa, wyciągamy warzywa, marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy na sam koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz