2016/04/03

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami


Tarta z kremem budyniowym i truskawkami...


Tarta z kremem i owocami


Ciasto:
250 g mąki
pół szklanki cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18 %

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g masła lub margaryny

Dodatkowo:
ok. 500 g owoców

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26 cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Ciasto studzimy.

Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy mąkę i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy na gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej, miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzch układamy ulubione owoce i wstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem się bardziej zwarł. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz