Rolersy z ciasta francuskiego...
Potrzebne będą :
Sos:
- opakowanie ciasta francuskiego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka ketchupu
- łyżka sosu salsa lub bbq (można zastąpić dodatkową łyżką ketchupu
- płaska łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Ponadto :
- 25 dkg szynki
- 100 g sera
-1 jajko
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, smarujemy nim rozwinięte ciasto, zostawiając wolny 1 cm przy jednym z dłuższych brzegów. Rozsypujemy na to pokrojoną w cienkie paski lub kostkę szynkę, posypujemy startym serem, można dodać też trochę papryki pokrojonej w kostkę czy kukurydzy, pozostały, wolny brzeg smarujemy rozkłóconym jajkiem, zwijamy ciasto w roladę zaczynając od dłuższego boku, smarujemy całą roladę jajkiem i kroimy w 1,5 cm plastry, układamy płasko na blaszce na papierze do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 210° piekarnika na ok. 20 min, do wyrośnięcia i zazlocenia się ciasta. Smacznego 😊
Często robię takie zawijaski! Mniam!
OdpowiedzUsuń