Malinowa Poezja
Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką...
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
250 g masła
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
5 białek
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kg jogurtu greckiego
2 budynie śmietankowe (proszek)
szczypta soli
Dodatkowo:
2 szklanki malin
1 łyżeczka mąki
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dosypujemy po trochu cukier puder i cukier waniliowy, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, dosypujemy po trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto.
Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę.
Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody.
Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki).
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
wygląda przepysznie! To taki serniczek z malinami :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, można powiedzieć że to taki sernik na jogurtach :D
UsuńWitam , wygląda fajnie :) z jakiej firmy jogurt grecki ?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Na dodatek wydaję się być lekkim deserem.
OdpowiedzUsuńBaking with short bark beetroot with butter of Greek yogurt, slightly sour raspberry and crumbling very gently melting in your mouth.
OdpowiedzUsuńThe using of raspberries while making such a cake will give baking a wonderful berry aroma. The result will certainly satisfy you.
OdpowiedzUsuńKulke dzielimy na 4 części. Po co na tyle?
OdpowiedzUsuń