Karkówka pieczona
z kapustą kiszoną...
Z ziemniaczkami idealna na obiad, ale może też królować na imprezowym stole. Karkówka jest delikatna, kruchutka i dosłownie rozpływa się w ustach...
Potrzebne będą:
8 plastrów karkówki (2 cm)
1 kg kapusty kiszonej
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
papryka słodka, ostra
3/4 szklanki wody
olej
Naczynie żaroodporne przesmarowujemy olejem, kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna uprzednio przepłukujemy. Mięso przyprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie jest to czosnek niedźwiedzi, papryka ostra i słodka, sól i pieprz). W naczyniu układamy na dnie i na jednym z boków trochę kapusty, przekładamy plaster karkówki, kapusta, karkówka, kapusta i tak do zużycia produktów... podlewamy wodą, posypujemy papryką, przykrywamy pokrywką i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 1,5 h, po tym czasie odkrywamy wieko i podpiekamy z góry do zrumienienia...
Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKapustę można doprawić dodając cebulkę, jabłko, trochę pieprzu.
OdpowiedzUsuńOczywiście że można, cebulkę jak najbardziej, jednak ja z jabłkiem nie przepadam ;)
UsuńFajny przepis, niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńHeat the pan with oil, wipe the sauerkraut, if it is too sour, wash it in advance in order to soften this sharp taste.
OdpowiedzUsuńJa na dno naczynia daję całą karkówkę (bez czosnku), na to całą kapustę, a na wierzch pokrojony w kostkę ananas z puszki i zalewa z ananasa.
OdpowiedzUsuńJa podsmażam na patelni karkówkę w przyprawach zanim ją dodam do kiszonej kapusty, smak pieczonego mięsa przechodzi do kapusty, danie zyskuje pyszny aromat i smak, mmmmm.. polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuńMięsko przez kapustę nie jest twarde ?
OdpowiedzUsuńPosdrawiam