Fasolka po bretońsku 🌶
Na rozgrzewkę przy jesiennej pogodzie pikantna fasolka po bretońsku...
Nie wiem jak u Was ale u nas jest to taka bardziej zupa 🍲
Nie wiem jak u Was ale u nas jest to taka bardziej zupa 🍲
Potrzebne będą :
400g suchej drobnej fasoli
(można użyć jaką się lubi, a w ostateczności jeśli się spieszy to można użyć konserwowej ale to dość kosztowna sprawa)
3 kiełbasy śląskie
wędzony boczek (nie wiem ile dokładnie miałam ale ok 40-50 dkg
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy :
Majeranek
papryka słodka
papryka ostra
papryka wędzona
sól, pieprz
kminek mielony
Fasolę zalewamy wodą, moczymy najlepiej całą noc.
Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę, przesmazamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i czosnek przecisniety przez praskę, fasolę zlewamy, przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą tak aby wszystko zakryć.
Gdy fasola będzie miękka dodajemy koncentrat, ewentualnie możemy jeszcze trochę doprawić do smaku. Zagotować i można zajadać 😋
Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę, przesmazamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i czosnek przecisniety przez praskę, fasolę zlewamy, przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą tak aby wszystko zakryć.
Gdy fasola będzie miękka dodajemy koncentrat, ewentualnie możemy jeszcze trochę doprawić do smaku. Zagotować i można zajadać 😋
super danie
OdpowiedzUsuń