niedziela, 20 listopada 2016

Sałatka "Gyros"


Sałatka "Gyros"

Jedna z najbardziej popularnych sałatek warstwowych...

Sałatka warstwowa

Potrzebne będą:

podwójna pierś kurczaka
7-8 ogórków konserwowych
2 czerwone cebule
puszka kukurydzy
kapusta pekińska
majonez 
ketchup
przyprawa kebab-gyros

Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Porządnie przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, przesmażamy na oleju na złoty kolor. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy pekinkę. Układamy kolejno w równej, przezroczystej misce:

usmażona pierś kurczaka
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
pekinka



2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Ja jeszcze majonez łączę z jogurtem greckim i dodaję ząbek czosnku. Smakuje cudownie! Sałatka gyros, to taki nasz imieninowy, polski element. Niczym rosół w niedzielę:) i pomidorowa w poniedziałek!:) DO tego, jeśli mięso zrobimy dobrze, to tak naprawdę nie jest kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona. Impreza bez sałatki gyros, to nie sałatka!:) Moi przyjaciele byliby zawiedzeni, gdyby okazało się, że wywinęłam im psikusa i jej nie zrobiłam:P

    OdpowiedzUsuń