Rogaliki drożdżowe na szybko...
Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D
Składniki:
50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
250 g margaryny
3 jajka + 1 do smarowania
4 łyżki cukru
szczypta soli
nadzienie
cukier puder
Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy z nich ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Margaryna najlepiej żeby była miękka. Ułatwi to wyrabianie ciasta. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części (kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jak przestygną prószymy cukrem pudrem.
Ale pyszne grubaski;)
OdpowiedzUsuńile wychodzi rogalików ?
OdpowiedzUsuńDzielimy ciasto na 4 porcje, każda po 12 części to 48 rogalików. Można podzielić na mniejsze części wtedy rogalików wyjdzie więcej ale będą malutkie...
Usuń12
Usuńno faktycznie, nie pomyślałam ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Czy to ciasto musi wyrosnac, czy po wyrobieniu składników zaraz mozna rozwalkowywac?
OdpowiedzUsuńOd razu wałkujemy, nie musi wyrastać. Jest o tym napisane w pierwszej części postu ;) Pozdrawiam...
UsuńJakieś zdjęcie przekroju?
OdpowiedzUsuńNie mam już niestety... Ale są pulchniutkie w środku. Warto na prawdę :D
UsuńPani Paulino, rogaliki super, pani też, tylko nad ortografią i logiką popracować: "naprawdę" piszemy razem, a konia z rzędem temu, kto pokroi po "przekątnej" koło. Pozdrawiam, poza tym jest Pani świetna!
Usuńja pokroje to ale, konia nie chce, czepianie sie - najwazniejsze jest podane
UsuńMożna użyć suchych drożdży?Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuń7 g suchych drożdży = 25 g zwykłych drożdży
UsuńNa opakowaniach drożdży instant, tych 7 gram jest zamieszczona notatka, że wystarczają na pół kilograma mąki, to przypuszczam, że jedno opakowanie wystarczy na porcję tych pysznych rogalików. Tak myślę, bo mam tylko jedną paczuszkę drożdży, a mam zamiar zabrać się za zrobienie rogalików!
UsuńTo niech Pan/i spróbuje użyć jednej (choć powinny być dwie), najwyżej będą mniej wyrośnięte ale myślę, że będzie ok ;)
UsuńMuszę takie zrobić. Pychotka.
OdpowiedzUsuńNa jaką grubość wałkujemy ciasto ? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Hmm... Na jakieś 3 mm. Okrąg ok. 25 cm średnicy :D
Usuńwyglądają tak apetycznie, aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńA te 3 jajka to do ciasta dajemy czy do smarowania rogalików sa
OdpowiedzUsuń3 do ciasta + jedno do smarowania
Usuńjakieś kruche te ciasto przy wałkowaniu, mimo że robie wszystko jak w przepisie :(
OdpowiedzUsuńMoje w ogóle nie było kruche, wręcz przeciwnie musiałam dosypać ok, szklanki mąki. U mnie pewnie spowodowane było to bardzo dużymi jajkami. Może dodała Pan/i dodał/a za dużo mąki ?!
UsuńWitaj wlasnie upieklam rogaliki wyszly pyszne
OdpowiedzUsuńczy mozna wylorzystac to ciasto do pasztecikow?
OdpowiedzUsuńDo pasztecików? Ciasto jest słodkie. Jakby było bez cukru to myślę, że tak. Można wykorzystać. Mam na swojej stronie przepis na paszteciki, które znikają migiem ze stołu, polecam. http://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/paszteciki-z-miesem.html
UsuńWiatam,
OdpowiedzUsuńCzy jak dodam suche drożdże to mleko też dodaje?
Piekłam te rogaliki są bardzo dobre mi wyszły 32 szt. Córka dostała 7szt pozostałe zjedlismy z mężem (koło dzielilam na 8kawalkow) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper :D Cieszy mnie to bardzo :D
UsuńWitam.Ja mam pytanie czy margarynę siekamy czy rozpuszczamy do tych rogalikow?
UsuńDołączam się do pytania, czy margaryne siekamy czy rozpuszczamy?
UsuńWłaśnie piękę,podzielę się efektem:-)
OdpowiedzUsuńNiestety na blogu nie da rady wstawić zdjęcia w komentarzu, tak więc proszę na funpage'u wstawić efekt w komentarzu lub poście :D Pozdrawiam
UsuńJutro zrobię. Już mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuńJutro zrobię. Już mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie odnośnie mąki. .. pszenna czy tortowa?
OdpowiedzUsuńI przy okazji- termoobieg czy bez;)
UsuńMąka tortowa, zawsze takiej używam ;) I bez termoobiegu :)
UsuńDziękuję bardzo! To wieczór będzie bardzo snakowity :)
UsuńA suchymi drożdżami można zastąpić, ile ich wtedy trzeba będzie użyć?
OdpowiedzUsuń7 g suchych drożdży = 25 g zwykłych drożdży
Usuńczy można użyć do srodka mrożone owoce
UsuńMrożone, nie wiem czy nie wyciekną... Nie próbowałam z mrożonymi owocami...
UsuńZa dużo drożdży, To niezdrowe. Na taką ilość mąki wystarczy 15-20 g.
OdpowiedzUsuńPół godzinki roboty a takie pyszne i piękne :-) polecam :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam-pychota!
OdpowiedzUsuńmoga byc drozdze suszone ??
OdpowiedzUsuńRewelacyjne rogaliki!właśnie sprawdziłam przepis wyszły idealnie
OdpowiedzUsuńZrobiłam są pyszne i zostały zjedzone jeszcze ciepłe.Wyszło mi trochę luźne ciasto ale dodałam mąki i było ok.☺
OdpowiedzUsuńNo wprost rewelacja. Szybkie i pyszne. Nawet na drugi dzień pulchniutkie (musiałam schować bo by nie doczekały)
OdpowiedzUsuńPycha jutro też będę piec,,
OdpowiedzUsuńPiękne się już pieką:)
OdpowiedzUsuńIle to jest 50g drożdży
OdpowiedzUsuńpiec na góra i dół?
OdpowiedzUsuńWlasnie upiekłam wyszły rewelacyjnie. Dałam mąkę zwykła i masło. Nadzienie marmolada i Nutella. Wykonanie szybkie i proste. Pycha. Polecam
OdpowiedzUsuńJa akurat robię i wyszły pyszne robię z marmoladą i nutellą. Pycha polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś upiekłam i są pycha pulchne. Pychotka robiłam z marmoladą i nutellą
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Polecam wszystkim którzy mają mało czasu. Dodałam mąkę podczas wyrabiania ciasta.
OdpowiedzUsuńDziękuję☺️☺️☺️
Też musiałem dodać z pół szklanki mąki podczas wyrabiania ciasta. Co do dania masła zamiast margaryny, to też nad tym się zastanawiałem i myślę, że zamiast 250g margaryny można spokojnie dać 200 g kostkę masła. Smak też będzie lepszy, maślany.
UsuńZgadzam się, troszkę tłuste. Również musiałam dodać mąki, bo ciasto było zbyt kleiste. Ale wyrosly ładnie i są mięciutkie.
UsuńCzy można użyć masła zamiast margaryny? :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - na kolana nie rzucają. Uważam,że lepiej zrobić prawdziwe ciasto drożdżowe. Na pewno nie powtórzę-szkoda zachodu. Lepiej zrobić równie szybkie trzyskładnikowe rogalikizamiast tej gliny.
OdpowiedzUsuńCoś pysznego. Dziękuję
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam ale jutro to zrobię:) ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDodałam masło zamiast margaryny i pół szklanki mąki więcej. Są pyszne i znikają raz, dwa... Od razu warto podwójną ilość upiec 😋😊. Świetny, prosty przepis. Dziękuję 😊.
OdpowiedzUsuńpolecam sa super
Usuń