2015/09/29

Tarta z łososiem i brokułami


Tarta z łososiem i brokułami...

Tarta z łososiem i brokułami

Tak dla odmiany... tarta wytrawna...
Tarta z łososiem i brokułami.

Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko

Farsz:

200 g łososia wędzonego
1/2  cebuli
pół ząbka czosnku
150 g sera ementaler
1/2 brokuła
1 szklanka słodkiej śmietany 12 % 
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
 pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto, zwijamy na wałek i odwijamy na formę do tarty. Brzegi wystające z blachy odcinamy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Łososia kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe różyczki i blanszujemy (2-3 minuty obgotowujemy). Łososia mieszamy z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wykładamy na ciasto. Polewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 220 stopni. Smacznego! :D

2015/09/27

Tarta z kremem mascarpone, malinami i borówkami


Tarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami...

Tarta z kremem mascarpone, malinami i borówkami


Znika ekspresem!

Ciasto:
250 g mąki
pół szklanki cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18 %

Krem:
500 g serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
250 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
Dowolne owoce

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.
U mnie zostało trochę ciasta to wyłożyłam nim silikonowe foremki do muffinek i tym sposobem mam jeszcze 3 babeczki ;)

Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 

Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto i układamy na nim owoce. Gotowe! Można zajadać :D

2015/09/22

Pomidorowa bez konserwantów


Pomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem...

Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości, zupa jaką gotowała mama czy babcia bez tych wszystkich kostek, weget a smak dokładnie taki jak dawniej. Pychotka.

Pomidorowa bez konserwantów bez chemii

Wywar:
40 dkg łopatki
40 dkg żeberek 
włoszczyzna
cebula przypalana
pęczek pietruszki
sól, pieprz
3 listki laurowe
łyżeczka majeranku
5 kulek pieprzu
2 kulki ziela ang.

Dodatkowo:
2 puszki pomidorów lub 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 łyżeczka masła

Gotujemy wywar z podanych składników. Następnie przelewamy go przez sito, marchewkę kroimy i dorzucamy do zupy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy i przesmażamy na łyżeczce masła dodajemy trochę soli i pieprzu, jak ktoś lubi to czosnek czy bazylię, jak odparują przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru. Do talerza wkładamy ugotowany makaron i zalewamy zupą.
Możemy dodać też śmietankę, ja wolę bez ;)

Makaron:
na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli

Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez maszynkę lub zwijamy ciasto w rulonik i kroimy w paseczki. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok. 5 minut.

2015/09/20

Smalczyk wiejski z mięsem


Smalczyk wiejski z mięskem...

W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej...

Smalczyk wiejski z mięsem

Składniki:

30 dkg słoniny
60 dkg boczku
40 dkg kiełbasy toruńskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek

Słoninę i boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy. Możemy przelać do słoiczków lub do salaterki. 

2015/09/19

Waniliowe muffinki z krówką


Waniliowe muffinki z krówką...


Waniliowe muffinki z krówką

Wilgotne i bardzo przyjemne w smaku muffinki. Bardzo szybkie do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia.

Waniliowe muffinki z krówką

Składniki na 12 muffinek:

2 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
pół kostki masła
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka

Do miski wrzucamy jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy cukry, mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i resztę składników. Wszystko mieszamy widelcem na jednolitą masę. Przekładamy do 12 papilotek. W środek wciskamy 1 krówkę. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Można użyć też masy krówkowej zamiast krówek, nie każda krówka się ciągnie i żeby nie były twarde po upieczeniu...


2015/09/18

Sofficini czyli pierożki inaczej...


Sofficini czyli pierożki inaczej...

Pierogi nigdy się nie nudzą, można robić z takim farszem jakie się lubi, dla każdego coś się znajdzie. A tutaj takie trochę inne pierogi, bo nie gotowane, a smażone. U mnie akurat z farszem z pieczarek z cebulką i sera, ale można zrobić z czym się chce np. z szynką i serem (1 plaster szynki i sera na 1 pieroga). Są chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku, rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo się je robi i są dość syte więc nie trzeba ich robić wiele.

Sofficini czyli pierożki inaczej Pierogi smażone

Składniki na 6-8 pierogów:

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
łyżka masła
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
30 dkg pieczarek
cebula

Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta

W garnku zagotowujemy mleko z masłem, następnie dodajemy sól i mąkę. Energicznie mieszamy. Studzimy. W tym czasie możemy przygotować farsz. Czyścimy i kroimy pieczarki na pół plasterki, przesmażamy na maśle. Jak z pieczarek odparuje woda, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, szklimy. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Bierzemy się za ciasto. Przekładamy na blat lekko posypany mąką (nie za dużo bo pierogi nie będą chciały się zlepić), ugniatamy ciasto przez chwilę na gładką kulkę. Rozwałkowujemy na 2 mm płat wykrawamy krążki za pomocą szklanki o średnicy 10-12 cm, nakładamy farsz do środka i zalepiamy, możemy posłużyć się widelcem. Pierożki obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 

2015/09/17

Muffinki budyniowe


Muffinki budyniowe

Muffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne...

Muffinki budyniowe

Składniki:

100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku)
100 ml oleju
2 jajka
4 łyżki mleka
140 g cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki wody

Proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową posypką.

Tort Tiramisu


Tort Tiramisu

W tortach dobra nie jestem, jedyne co mi naprawdę wychodzi to biszkopt, zawsze mam problem z ozdobieniem tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny.

Tort Tiramisu


BISZKOPT:

6 jaj
niecała szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku to pieczenia
3/4 szklanki cukru
białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto.
Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę.

KREM:

10 żółtek
10 łyżek cukru
1000 g mascarpone
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Dodaje mascarpone i miksuje do połączenia składników.

NASĄCZENIE:

2/3 szklanki mocnej kawy
2/3 szklanki amaretto

OBŁOŻENIE:

biszkopty języczki

DODATKOWO:

wstążka do przewiązania



2015/09/15

Chleb z dziurą


Chleb z dziurą...

Sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywka jakim jest chleb... U nas nazywa się to chleb z dziurą, od kiedy pamiętam tata robił całej rodzinie na niedzielne śniadanie... W środku jajko z płynnym żółtkiem.

Chleb z dziurą Chleb z jajkiem

Wykrawamy w kawałku chleba dziurę, zostawiając brzeg ok. 1 cm. Podsmażamy na oleju (pamiętajcie aby kłaść na gorący tłuszcz, inaczej chleb zamieni się w gąbkę wciągającą tłuszcz), najpierw jedna strona, nie za mocno potem druga też lekko, wrzucamy jedno lub dwa jajka w zależności od wielkości kromki, solimy. Smażymy aż do ścięcia się jajka od dołu i następnie przewracamy na drugą stronę, najłatwiej za pomocą drewnianych lub plastikowych pacek. Zdejmujemy na talerz posypujemy świeżym szczypiorkiem i pieprzem.

2015/09/14

Boczek rolowany


Boczek rolowany z szynkowara...

Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy... 

Boczek rolowany z szybkowara

Składniki:

900g boczku surowego
2 płaskie łyżeczki soli peklowej
1 płaska łyżeczka majeranku
szczypta chili
szczypta świeżo mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku

Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy boczek z każdej strony, zawijamy ciasno w roladę. Mięso wkładamy do woreczka, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zakładamy sprężynę i wkładamy do lodówki na min. 24h (najlepiej 48-72). Po tym czasie szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, nalewamy wody do wysokości mięsa. Parzymy 2h po uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną wodą. Po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na 12h do lodówki... Po tym czasie wędlina jest już gotowa, odpakowujemy i zajadamy. Smacznego!