Karkówka duszona w całości...
Potrzebne będą :
karkówka
2 cebule
kilka ząbków czosnku
majeranek
słodka papryka
sól, pieprz
7 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 listki laurowe
łyżka smalcu
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nakłuwamy nożykiem, a w powstałe dziurki wkładamy dość głęboko obrany i pokrojony w spore słupki czosnek. Nacieramy obficie przyprawami, możemy też dodać przyprawy do oliwy, wymieszać i natrzeć taką marynatą, włożyć do lodówki na godzinę, ale nic się nie stanie gdy nie ma na to czasu 😉
W brytfance rozgrzewamy smalec, mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, następnie posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę, można też dodać trochę czosnku, podlewamy wodą dodajemy tychssamych przypraw których używaliśmy do marynaty, kulki, liście i dusimy do miękkości.
Karkówkę można podzielić na plastry (najlepiej na zimno, wtedy jest łatwiej) zagęścić powstały sos mąkąii wodą lub odparować i podawać na obiad, lub na zimno na kanapkę czy jako przystawkę
np. z chrzanem. Smacznego 😊
Dusimy pod przykryciem na kuchence?
OdpowiedzUsuńTak, dokladnie.
UsuńMożna w piekarniku i jak długo na jakie temperaturze
OdpowiedzUsuńMożna w piekarniku, w rękawie albo naczyniu żaroodpornym. Myślę, że 190° a jak długo to przyjmuje się że na kg mięsa 1h.
Usuń