2019/11/08

Karkówka duszona w całości...

Karkówka duszona w całości...


Potrzebne będą :

karkówka
2 cebule 
kilka ząbków czosnku 
majeranek 
słodka papryka 
sól, pieprz 
7 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego 
3 listki laurowe 
łyżka smalcu

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nakłuwamy nożykiem, a w powstałe dziurki wkładamy dość głęboko obrany i pokrojony w spore słupki czosnek. Nacieramy obficie przyprawami, możemy też dodać przyprawy do oliwy, wymieszać i natrzeć taką marynatą, włożyć do lodówki na godzinę, ale nic się nie stanie gdy nie ma na to czasu 😉
W brytfance rozgrzewamy smalec, mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, następnie posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę, można też dodać trochę czosnku, podlewamy wodą dodajemy tychssamych przypraw których używaliśmy do marynaty, kulki, liście i dusimy do miękkości.

Karkówkę można podzielić na plastry (najlepiej na zimno, wtedy jest łatwiej) zagęścić powstały sos mąkąii wodą lub odparować i podawać na obiad, lub na zimno na kanapkę czy jako przystawkę  
np. z chrzanem. Smacznego 😊


4 komentarze:

  1. Dusimy pod przykryciem na kuchence?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można w piekarniku i jak długo na jakie temperaturze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w piekarniku, w rękawie albo naczyniu żaroodpornym. Myślę, że 190° a jak długo to przyjmuje się że na kg mięsa 1h.

      Usuń