2021/01/09

Chleb z "garnka"

 Chleb z "garnka" 🥖 z chrupiacą skórką...


Potrzebne będą :
- 750g mąki (u mnie typ 650)
- 500 ml ciepłej wody 
- 7g suchych drożdży 
-0,5 łyżeczki cukru 
- 2 płaskie łyżeczki soli 
- łyżka oliwy 

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 
Następnie porządnie wygniatamy ciasto, można zrobić to za pomocą robota z hakiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220° wraz z garnkiem (bez plastikowych elementów) lub naczyniem żaroodpornym. Ciasto po wyrosnieciu przekładamy do gorącego naczynia, zwilżamy dłonie wodą aby ciasto się nie przyklejało, zwilżamy również wodą ciasto. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 200 ° i pieczemy pod przykryciem 35 minut, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu warto chwilę odczekać żeby chleb lepiej się kroiło. Smacznego 😊




2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł :) Na pewno spróbuję takiego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń