2015/11/09

Sernik na ciemnym spodzie


Sernik na ciemnym spodzie...

Niedziela przeminęła wietrznie ale za to ze słodkim smakiem...
Smakiem sernika na ciemnym spodzie.
Można by powiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta.

Sernik na ciemnym spodzie

Ciasto:
kostka palmy
4 szklanki mąki
2-3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
3 żółtka

Masa:
1,5 kg twarogu
5 jajek + 3 białka
1 budyń śmietankowy
2 szklanki cukru
cukier z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, może się trochę sypać ale to nic. Wystarczy zbić w jako taką kulkę aby podzielić na dwie części. Jedną część cista wykładamy blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę, najpierw ucieramy jajka z cukrami, następnie dodajemy resztę składników. Jeśli chcemy bardziej zwartą masę używamy twarogu w kostce uprzednio mieląc, ja używałam taki z wiaderka. Kiedy składniki ładnie nam się połączą wylewamy masę na ciasto. Drugą część ciasta rozdrabniamy i posypujemy na masę. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

11 komentarzy:

  1. w masie serowej nie ma ani grama masla?

    OdpowiedzUsuń
  2. witam piekłam Pani sernik jest pyszny tylko po upieczeniu w ser ma ma takie dołki czy to znaczy że go zle zmiksowałam czy te białka maja byc ubite na piane i na końcu dodane bo w przepisie nic nie pisze pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białek nie ubijamy. Miksujemy razem z jajkami i cukrami... Ser ma dołki? Hmmm... Ciasto nie jest równe, przy górnej warstwie jest faliste. Nie wiem czy o to Pani chodzi?! ;)

      Usuń
  3. Nie mam budyniu w proszku ma Pani jakis pomysl czym go zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mąki ziemniaczanej zamiast budyniu :)

      Usuń
  4. sernik upiekłam pierwszy raz na Boże Narodzenie,wyszedł przepyszny(podobnie jak z rosą,który piekłam już kilka razy :) ) na Wielkanoc będą obydwa i jabłecznik z bezą,oczywiście z Pani przepisu :),ciesze sie,że trafiłam na "Pelusiową Kuchnie",bo wiem,że jak wezmę stąd przepis to na pewno wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to czytać. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków ;)

      Usuń
  5. Ile cukru z prawdziwa wanilia ?

    OdpowiedzUsuń