2015/09/06

Paszteciki z mięsem


Paszteciki z mięsem...

Kiedy planujecie imprezę i nie wiecie co zrobić na przekąskę, to może być jedna z nich. U mnie na stole znikają jako pierwsze. Mogą być również jako dodatek do barszczu, w tej wersji lub wersji z kapustą. Druga opcja pasuje nawet na wigilijny stół.

Paszteciki z mięsem

Składniki na ok. 40 sztuk:

300 g mąki + 50 g do podsypania
kostka masła (200 g)
1 jajko
½ łyżeczki soli
100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka)
 2 cebule
 ząbek czosnku
 sól, pieprz 
majeranek
Vegeta lub włoszczyzna
 olej do smażenia

Dodatkowo:

 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w pióra, następnie podsmażyć na oleju, z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić maszynką. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Można na górze posypać ulubionymi ziołami. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Smacznego.

30 komentarzy:

  1. Wygladaja apetycznie napewno wyprubuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że zainspirowałam :) Życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Czy do ciasta nie dodaje się żadnych środków spulchniających? Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. masła czy margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję masło, wtedy mają taki przyjemny maślany smak, ale margaryna też może być, choć to nie to samo...

      Usuń
    2. dziękuję za podpowiedź ; )

      Usuń
  4. A z Miesa Mielonego mozna . ? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielonego Pan/Pani nie ugotuje ale jakby przesmażyć na suchej patelni i później użyć blendera do przetarcia myślę że byłoby ok. Z tym, że potrzebny jest jeszcze wywar... Hmmm... Uformować klopsiki, ugotować i to chyba najlepszy sposób. Chyba więcej zachodu niż to wszystko warte ;)

      Usuń
  5. na pewno na długość 2 cm ? to takie malutkie one...
    można większe troszeczkę? ok 10 cm .. wtedy trzeba dłużej piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak malutkie, jak ktoś chce może zrobić większe, one są takie na dwa gryzy ;)

      Usuń
  6. Jaki to jest rodzaj ciasta? Czy są bardziej kruche czy bardziej jak bułeczki maslane. Szukam przepisu na takie mięciutkie bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis :-) moja rodzinka zachwycona, zawsze to coś nowego i smacznego :-)
    Ja zrobiłam również z kapustą i grzybami

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis :-) moja rodzinka zachwycona, zawsze to coś nowego i smacznego :-)
    Ja zrobiłam również z kapustą i grzybami

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak sie robi z kapusta? bo chcialam na swieta wyprubowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto identycznie... Przepis na farsz kapuściany taki sam jak do krokietów...
      http://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/krokiety-z-kapusta-i-grzybami.html

      Usuń
    2. A moze chcialabys WYPROBOWAC ?

      Usuń
  10. Ja robiłam i na święta również robię,pyszne są mniam mniam,wogule pelusiowa kuchnia jest Ok:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Wesołych Świąt życzę :)

      Usuń
    2. "WOGULE" co to qrwa ma byc ?

      Usuń
  11. Czy to jest ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
  12. to podaje sie na ciepło czy na zimno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadlam i ciepłe i zimne,obydwa są smaczne

      Usuń
  13. A jaka opcja pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  14. A jak smakują te z kapustą i grzybami na zimno? Równie pyszne? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy trzeba w ten sam dzień zjeść?czy na drugi dzień są tak samo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeść na drugi dzień, przez kilka dni są smaczne można je odgrzać jak ktoś woli

      Usuń