Paszteciki z mięsem...
Kiedy planujecie imprezę i nie wiecie co zrobić na przekąskę, to może być jedna z nich. U mnie na stole znikają jako pierwsze. Mogą być również jako dodatek do barszczu, w tej wersji lub wersji z kapustą. Druga opcja pasuje nawet na wigilijny stół.
Składniki na ok. 40 sztuk:
300 g mąki + 50 g do podsypania
kostka masła (200 g)
1 jajko
½ łyżeczki soli
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie:
ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka)
2 cebule
ząbek czosnku
sól, pieprz
majeranek
Vegeta lub włoszczyzna
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w pióra, następnie podsmażyć na oleju, z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić maszynką. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Można na górze posypać ulubionymi ziołami. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Smacznego.
Wygladaja apetycznie napewno wyprubuje
OdpowiedzUsuńCiesze się, że zainspirowałam :) Życzę smacznego :)
UsuńCzy do ciasta nie dodaje się żadnych środków spulchniających? Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńNie, nie są potrzebne. Pozdrawiam :)
Usuńmasła czy margaryny ?
OdpowiedzUsuńJa daję masło, wtedy mają taki przyjemny maślany smak, ale margaryna też może być, choć to nie to samo...
Usuńdziękuję za podpowiedź ; )
UsuńA z Miesa Mielonego mozna . ? ; )
OdpowiedzUsuńMielonego Pan/Pani nie ugotuje ale jakby przesmażyć na suchej patelni i później użyć blendera do przetarcia myślę że byłoby ok. Z tym, że potrzebny jest jeszcze wywar... Hmmm... Uformować klopsiki, ugotować i to chyba najlepszy sposób. Chyba więcej zachodu niż to wszystko warte ;)
Usuńna pewno na długość 2 cm ? to takie malutkie one...
OdpowiedzUsuńmożna większe troszeczkę? ok 10 cm .. wtedy trzeba dłużej piec?
Tak malutkie, jak ktoś chce może zrobić większe, one są takie na dwa gryzy ;)
UsuńJaki to jest rodzaj ciasta? Czy są bardziej kruche czy bardziej jak bułeczki maslane. Szukam przepisu na takie mięciutkie bułeczki.
OdpowiedzUsuńBardziej kruche :)
UsuńSuper przepis :-) moja rodzinka zachwycona, zawsze to coś nowego i smacznego :-)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam również z kapustą i grzybami
Super przepis :-) moja rodzinka zachwycona, zawsze to coś nowego i smacznego :-)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam również z kapustą i grzybami
a jak sie robi z kapusta? bo chcialam na swieta wyprubowac
OdpowiedzUsuńCiasto identycznie... Przepis na farsz kapuściany taki sam jak do krokietów...
Usuńhttp://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/krokiety-z-kapusta-i-grzybami.html
A moze chcialabys WYPROBOWAC ?
UsuńJa robiłam i na święta również robię,pyszne są mniam mniam,wogule pelusiowa kuchnia jest Ok:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Wesołych Świąt życzę :)
Usuń"WOGULE" co to qrwa ma byc ?
UsuńCzy to jest ciasto francuskie?
OdpowiedzUsuńNie. To jest ciasto półkruche...
Usuńa ciasto francuskie moze byc?
OdpowiedzUsuńto podaje sie na ciepło czy na zimno
OdpowiedzUsuńJa jadlam i ciepłe i zimne,obydwa są smaczne
UsuńA jaka opcja pieczenia ?
OdpowiedzUsuńA jak smakują te z kapustą i grzybami na zimno? Równie pyszne? :)
OdpowiedzUsuńCzy trzeba w ten sam dzień zjeść?czy na drugi dzień są tak samo apetyczne!
OdpowiedzUsuńMożna jeść na drugi dzień, przez kilka dni są smaczne można je odgrzać jak ktoś woli
Usuń