Zebra
Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne...
Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem...
Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i
postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i trochę odkurzyć
dawne przepisy.
Potrzebne składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki z czubkiem
2 łyżki gorzkiego kakao z czubkiem
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt z wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatu
szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy po trochu cukru nadal miksując, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do ubitej piany dodajemy po trochu, na zmianę, ekstrakt, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i oranżadę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, 2 łyżki ciemnej masy, 2 łyżki jasnej masy, jedno na drugie, aż do wyczerpania ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 50 min. , do suchego patyczka.
Piękne paseczki wyszły :) dawno już nie jadłam Zebry, a szkoda :)
OdpowiedzUsuńSqueeze the protein tightly with a pinch of salt, then add a little sugar, still stirring, until the ingredients are salt.
OdpowiedzUsuńThe taste of this cake is special due to the peculiar way of cooking. We can vary the amount of ingredients according to our preferences.
OdpowiedzUsuń