2016/08/29

Malinowa Poezja


Malinowa Poezja

Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką...

Sernik z jogurtów

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki
250 g masła
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

5 białek
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kg jogurtu greckiego 
2 budynie śmietankowe (proszek)
szczypta soli

Dodatkowo:

2 szklanki malin
1 łyżeczka mąki
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dosypujemy po trochu cukier puder i cukier waniliowy, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, dosypujemy po trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto.

Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę.

Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. 

Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki).
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Pychotka


Pychotka

Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka w mojej kuchni, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu...

Pasta jajeczna

Składniki:

10 ugotowanych jaj na twardo
puszka kukurydzy
majonez
sól, pieprz
szczypiorek lub ulubione zioła
ew. szynka

Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki... 

2016/07/25

Sałatka szwedzka


Sałatka szwedzka...

Sałatka z ogórków

Składniki:

2 -2,5 kg ogórków gruntowych
2 litry i jedna szklanka wody
1/2 szklanki soli  kamiennej niejodowanej

Zalewa:

3 szklanki wody
2 szklanki cukru 
2 szklanki octu 10%

Do każdego słoika:

2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
3 plasterki surowej marchewki

Ogórki porządnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki.  Z 2 litrów i jednej szklanki wody oraz szklanki soli robimy roztwór. Zalewamy pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawiamy na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Odcedzamy na sitku.
Słoiki wyparzyć (w piekarniku 125 stopni, przez 15 min.), do każdego ze słoików wrzucamy przyprawy i marchewkę. Wkładamy odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy).
Składniki zalewy zagotowujemy, następnie zalewamy nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcamy. Pasteryzujemy 8 min.
Wyciągamy słoiki z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia. Po całkowitym ostudzeniu wynieść do piwniczki...

Przepis pochodzi z bloga: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Szczerze polecam!

Ogórki w zalewie musztardowej


Ogórki w zalewie musztardowej...

Ogórki w musztardzie

Składniki:

2 kg małych ogórków
listek laurowy, ziele angielskie

Zalewa:

5 szkl wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy

Zalewę zagotować i ostudzić.

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części.
Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Włożyć ogórki, następnie do każdego dodać 2 kulki ziela angielskie i liść laurowy, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 5 minut. Wyciągnąć słoiki, ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Po wystudzeniu wynieść do piwniczki.


Ogórki kanapkowe


Ogórki kanapkowe z kurkumą...

Ogórki w plastrach z curry

Składniki na 6 słoików po 400 ml:

1,5 kg ogórków średniej wielkości
2 szklanki wody (500 ml)
1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli (około 15 g)

Słoiki i pokrywki myjemy, wyparzamy (w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki porządnie myjemy, kroimy w podłużne cienkie plastry. Wkładamy dość ciasno do słoików. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Dolewamy octu, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Przelewamy przez sitko i gorącym płynem zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5-7 min. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do powolnego wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu wynosimy do piwniczki...

Ogórki są już dobre po tygodniu, ale wiadomo im dłużej tym bardziej przechodzą smakiem... Po ok. miesiącu są już idealne :) 

Przepis pochodzi z bloga: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Szczerze polecam, robią furorę... ;)



2016/07/23

Sernik z jogurtów greckich z jagodami i kruszonką...


Sernik z jogurtów greckich 
z jagodami i kruszonką...

Delikatny i puszysty sernik, lekko wilgotny. Kwaskowe jagody idealnie przełamują słodycz ciasta. Przykryte lekko słodką kruszonką...


Sernik z jagodami

Składniki:

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki
250 g masła
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

5 białek
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jogurty greckie (340 g)
2 budynie śmietankowe (proszek)
szczypta soli

Dodatkowo:

2 szklanki jagód
1 łyżeczka mąki
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dosypujemy po trochu cukier puder i cukier waniliowy, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, dosypujemy po trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto.

Jagody oczyszczamy, posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę.

Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. 

Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki).
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

2016/04/15

Zupa buraczkowa...


Zupa buraczkowa...

Barszcz czerwony

Potrzebne będą:

żeberka wieprzowe
goleń wołowa
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
pół selera
por
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 1,5 kg buraków
ziemniaki
2 łyżki octu
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka majeranku
sól
koper
ew. trochę śmietanki

Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek i przyprawy. Pęczek kopru przecinamy na pół, część z łodyżkami obwiązujemy białą nitką i wrzucamy do garnka (drugą część siekamy i zostawiamy na sam koniec). Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości mięsa, wyciągamy warzywa, marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy na sam koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego :)

2016/04/03

Chrupiąca wątróbka drobiowa


Smażona wątróbka drobiowa...

Jedni ją uwielbiają, drudzy zaś odwrotnie, wątróbka drobiowa...
Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie warto ;)

Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Potrzebne będą:

1 kg wątróbki drobiowej
6-8 cebul
sól, pieprz
mąka
smalec lub planta do smażenia
mleko do wymoczenia
folia aluminiowa

Warto zaplanować smażenie wątróbki dzień przed. Wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem, taką ilością aby cała była przykryta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, zapobiega to zbytniemu pryskaniu. Odcedzamy wątróbkę osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy z żyłek i innych niedoskonałości ;) obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, warto jednak przed smażeniem wyłożyć folią pobliski blat aby nie mieć za dużo do sprzątania. Patelnię przed włożeniem tłuszczu przecieramy wacikiem namoczonym w occie. Nie przesadzajmy również z płomieniem i większy tym bardziej pryszcze, ale jak jest zbyt mały wątróbka nie będzie chrupiąca, a bardziej ugotowana. Patelnie podczas smażenia przykrywamy folią aluminiową, jednak niezbyt szczelnie żeby wątróbka nam się nie dusiła a smażyła, a zapobiegnie to pryskaniu na całą kuchnie. Solimy po usmażeniu aby wątróbka nie była twarda. 
Gdy mamy już usmażoną wątróbkę, przekładamy ją do miski, na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, jeśli mąka nazbyt się przypaliła, patelnie myjemy nakładamy świeży tłuszcz, sypiemy ok. łyżki mąki, przesmażamy, na to wsypujemy cebulę, przyprawiamy solą pieprzem, możemy dodać ulubionych przypraw, papryki, czosnku... Przesmażamy do momentu aż cebula będzie prawie miękka, wsypujemy usmażoną wcześniej wątróbkę, możemy podlać wodą, prędzej nasypana mąka spowoduje, że powstanie nam lekki sosik. I gotowe... Idealnie do wątróbki będą pasować ogórki konserwowe. Smacznego!

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami


Tarta z kremem budyniowym i truskawkami...


Tarta z kremem i owocami


Ciasto:
250 g mąki
pół szklanki cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18 %

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g masła lub margaryny

Dodatkowo:
ok. 500 g owoców

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26 cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Ciasto studzimy.

Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy mąkę i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy na gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej, miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzch układamy ulubione owoce i wstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem się bardziej zwarł. 

2016/03/30

Ciasto "Zemsta Teściowej"


Ciasto "Zemsta Teściowej"

Warstwowe ciasto z wiśniową galaretką, 
bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami...

Ciasto z galaretką, śmietaną i bezą

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie płatków migdałów (70 g)

Dodatkowo:

2 galaretki wiśniowe
wiśnie w soku lub kompocie
1,5 szklanki wody
500 ml śmietany 30 %
2 śmietan-fixy

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na kulkę. Dzielimy na dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 30 min.

Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta identyczną blachę, na ciasto wykładamy pianę, posypujemy migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30-35 minut. 

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, następnie dodajemy jedną szklankę 
soku / kompotu z wiśni, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy. 

Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu:
ciasto kruche
galaretka + wiśnie
bita śmietana
ciasto kruche z bezą

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.