2016/03/04

Surówka Chińczyka


Surówka Chińczyka...


Tak ją nazywam.
Trochę słodka, trochę kwaśna.

Surówka ze świeżej kapusty na słodko kwaśno

Potrzebne będą:

pół główki małej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki pieprzu

Zalewa:
1/5 szkl wody
1/5 szkl octu 10%
1/5 szkl oleju
1/5 szkl cukru

Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz, mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami.



2016/02/27

Żurek z jajkiem sadzonym


Żurek z jajkiem sadzonym...


Domowy żurek z jajkiem sadzonym z boczkiem

Składniki:

6 surowych białych kiełbas
ok. 40 dkg surowego boczku wędzonego
ok. 40 dkg wędzonego żeberka
1 marchewka
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżka soli
pieprz
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
łyżka majeranku
jajka 
ziemniaki
zakwas do żurku
ew. koperek

Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przyprawy (majeranek rozcieramy w rękach aby uwydatnić smak), czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli chcemy intensywniejszy smak czosnku możemy dodać go pod koniec gotowania). Zalewamy wodą. Boczek kroimy w kostkę możemy go przesmażyć na patelni, ja wrzucam surowy do wywaru, skórkę od boczku też, pod koniec gotowania wyciągam. Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Jak ktoś lubi może dodać śmietany lub chrzanu. Smażymy jajka sadzone i kładziemy na talerz wypełniony zupą, posypujemy koperkiem i gotowe!

2016/02/25

Pomidorowa pasta z wędzonej makreli


Pomidorowa pasta z wędzonej makreli...

Pomidorowa pasta z wędzonej makreli z cebulą

Potrzebne będą:

1 wędzona makrela ok. 250 g
1 cebula
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz, papryka słodka
łyżeczka masła (do smażenia)

Makrelę dokładnie obieramy i rozdrabniamy. Ja obieram palcami, jednak szybciej ość wyczujemy niż zobaczymy... Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, masło rozpuszczamy na patelni i przesmażamy na niej cebulkę, dodając trochę papryki i pieprzu. Studzimy. Zamiast smażonej cebulki możemy użyć świeżej. Do misy malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy... Smacznego! 

Pasta z wędzonej makreli


Pasta z wędzonej makreli...

Pasta z wędzonej makreli z cebulką

Potrzebujemy:

1 makrela wędzona (ok. 250 g)
1 mała cebulka
2-3 łyżki majonezu (możemy zastąpić jogurtem lub śmietaną)
świeżo mielony czarny pieprz
ew. koperek

Makrelę dokładnie obieramy i rozdrabniamy. Ja obieram palcami, jednak szybciej ość wyczujemy niż zobaczymy... Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do makreli. Dodajemy majonezu i pieprzu do smaku, mieszamy i gotowe! 

Surówka z kiszonych ogórków


Surówka z kiszonych ogórków...

Surówka z kiszonych ogórków do obiadu

Składniki:

6 kiszonych ogórków
1 średnia czerwona papryka
1 mała cebula
kopiasta łyżka natki pietruszki
pieprz
oliwa

Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka, paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i białe części w środku, kroimy na 4 części i kroimy w cienkie plasterki, Natkę pietruszki myjemy i siekamy dość drobno. Wszystko razem mieszamy, podlewamy lekko oliwą i posypujemy pieprzem do smaku... Wkładamy do lodówki na godzinkę aby smaki się przeszły. Jeśli czas nas goni, spokojnie można jeść od razu ;)  

2016/02/22

Makaron z pieczarkami i kiełbasą


Makaron z pieczarkami i kiełbasą...

Taki makaron to dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki, resztki wędlin czy sera, pieczarek czy pozostałego makaronu po zupie. Możemy zrobić w formie jednogarnkowej, ja jednak używam jeszcze patelni.

Makaron z pieczarkami i kiełbasą

Składniki:
makaron
kiełbasa lub wędliny
cebula
pieczarki
jajka
ser
śmietanka (niekoniecznie)
natka pietruszki
sól pieprz

Gotujemy dowolny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy trochę oliwy, 2 cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki (ok. 70 dkg) oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, smażymy na dość dużym ogniu, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy kiełbasę lub wędliny. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy do garnka w którym się gotował. Do makaronu dorzucamy przesmażone składniki. Do miski wrzucamy jajka (u mnie 3 szt.), rozkłócamy za pomocą widelca, dosypujemy starty ser, można dolać też śmietanki, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy do garnka i dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami, następnie wstawiamy na ogień. I mieszamy aż do rozpuszczenia się sera i ścięcia jajka. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!






2016/02/16

Surówka "Colesław"


Surówka "Colesław"

Surówka z białej kapusty

Składniki:

pół główki białej kapusty
3 marchewki
1 cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki octu winnego/jabłkowego albo soku z cytryny
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Kapustę szatkujemy i dodatkowo siekamy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

Ja dodatkowo dałam pół łyżeczki startego chrzanu.



2016/02/09

Chrupiące ziemniaki z piekarnika


Chrupiące ziemniaki z piekarnika...

Alternatywa dla frytek, nie tłuste ziemniaki w smaku Waszych ulubionych przypraw.

Chrupiące ziemniaki pieczone w piekarniku

Składniki:

ziemniaki
sól
papryka słodka i ostra
tymianek
czosnek 
oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą, wsypujemy sól, tyle ile używacie do zwykłych ziemniaków z wody. Wstawiamy na ogień. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zlewamy wodę. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, kropimy oliwą najlepiej spryskać mgiełką, posypujemy lekko solą i ulubionymi przyprawami, u mnie jest to papryka, tymianek i trochę czosnku świeżego bądź granulowanego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące z wierzchu i nie powinny być wysuszone ;) Ja takie ziemniaczki najbardziej lubię z domowym sosem czosnkowym ale pasować będą do wszelakich dań mięsnych i ryby...

Skrzydełka a'la Hot Wings KFC


Skrzydełka a'la Hot Wings KFC...

Próbowałam wielu przepisów na takowe skrzydełka czy też stripsy, które nie przypadły mi do gustu. Jednak znalazłam taki, jak dla mnie idealny i najbardziej zbliżony do oryginału. Polecam.

Skrzydełka a'la KFC Hot Wings

Składniki:

8 skrzydełek z kurczaka
1 jajko
mąka
mleko
sól
ostra papryka
chilli pieprz cayenne
olej do smażenia

Skrzydełka myjemy, lotki odcinamy (nie będą potrzebne, można zamrozić, użyć do zupy), pozostałą część kroimy na dwie części. Skrzydełka dość obficie obsypujemy ostrą papryką i solą, jak ktoś lubi ostrzejsze można dodać pieprz cayenne. Odstawiamy na godzinę do lodówki aby skrzydełka nabrały smaku. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, Do miseczki wrzucamy 1 jajko, dodajemy trochę soli i papryki ostrej, dosypujemy ok. pół szklanki mąki i nieco ponad pół szklanki mleka, dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Powstałą masą zalewamy nasze skrzydełka i mieszamy tak aby każde skrzydełko było pokryte. Do pojemnika (najlepiej z pokrywką) wsypujemy mąkę, wrzucamy po 3-4 skrzydełka do mąki, zamykamy pudełko i potrząsamy aż skrzydełka będą obtoczone. Mąki nie wklepujemy inaczej panierka nie będzie "szarpana" tylko płaska. Wrzucamy na gorący olej, smażymy do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. 


Domowy sos czosnkowy


Domowy sos czosnkowy...

Prosty, smaczny i przede wszystkim 
wiemy co jemy.

Domowy sos czosnkowy

Składniki:

Jogurt naturalny lub gęsta śmietana 12%
2-3 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Sos przygotowujemy pół godziny przed spożyciem aby zdążył się "przejść", choć taki przygotowany na bieżąco też jest smaczny. Zamiast kopru możemy dodać pietruszkę, szczypiorek lub inne zioła które lubimy.