2016/03/04

Surówka Chińczyka


Surówka Chińczyka...


Tak ją nazywam.
Trochę słodka, trochę kwaśna.

Surówka ze świeżej kapusty na słodko kwaśno

Potrzebne będą:

pół główki małej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki pieprzu

Zalewa:
1/5 szkl wody
1/5 szkl octu 10%
1/5 szkl oleju
1/5 szkl cukru

Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz, mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami.



11 komentarzy:

  1. Przepis zachęcający - jutro spróbuję . Pozdrawiam Jerzy

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna warta robienia polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam 😍 jutro spróbuję wygląda mega i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wychodzi tej surówki z podanych składników? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie starczyło na 2 dorosłe osoby.

      Usuń
  5. Pychotka,wczoraj robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra, polecam. Mi wyszło sporo z połówki i nie wiem czy nie za mało tego sosu, bo u chińczyka chyba bardziej mokra. I wydaje mi się że nie dodają cebyli albo siekają ja drobno. W każdym razie dzięki za przepis. Super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń