sobota, 2 stycznia 2016

Karkówka pieczona w rękawie...


Karkówka pieczona w rękawie...

Karkówka pieczona w rękawie

Przygotowuje się ją bardzo szybko, a później robi się już sama ;)

Potrzebne będą:
karkówka
1 cebula
3 ząbki czosnku
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz w kulkach
sól, pieprz
majeranek
kawałek rękawa do pieczenia

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy wkłucia nożem, następnie w powstałe dziurki wciskamy kawałki ząbków czosnku. Z każdej strony nacieramy przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem. Rękaw ucinamy na wielkość większą niż karkówka, z każdej strony po 10 cm luzu, żeby łatwiej było nam zawiązać. Rękaw zawiązujemy z jednej strony wkładamy karkówkę, posypujemy cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy ze 2 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu, 2 liście laurowe. Zawiązujemy z drugiej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny. Przyciskając mięso widelcem czy łyżką można się domyślić czy mięso jest już miękkie. (Mój kawałek karkówki miał 1200g.) Można jeść na ciepło z powstałym sosikiem lub na zimno na kanapki...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz